Aspartam uzrokuje rak, trebamo li ga prestati konzumirati?

Aspartam uzrokuje rak je vijest koja je obišla sve naslovnice s obzirom da je uz ovaj naslov stajala kratica WHO što znači Svjetska zdravstvena organizacija. Pronaći ćete brdo naslova kako je ista objavila da aspartam uzrokuje rak, a zatim niz videa od fitnes influencera po društvenim mrežama i raznim portalima kako smjesta trebamo prestati konzumirati sve proizvode koji ga sadrže.
Generalno postoji otpor prema umjetnim sladilima jer vlada opće mišljenje kako je umjetno loše, a prirodno dobro. Svojstvo umjetnosti ne govori ništa o utjecaju na zdravlje jer postoje prirodne tvari koje su vrlo otrovne i umjetne koje imaju blagotvorno djelovanje. Aspartam je zapravo metilni ester prirodnog spoja dipeptida koji se sastoji od dvije aminokiseline, asparaginske i fenilalanina, koje možemo naći u sastavu svih proteina.
U ovom članku želim pobliže objasniti o čemu je točno riječ i trebamo li zaista prestati konzumirati aspartam.
Aspartam i rak – ima li poveznice?
Aspartam je smješten u grupu 2B gdje se prije nije nalazio. Idemo prvo naučiti što se nalazi u grupi 2B: “Klasifikacija u skupinu 2B može se postići kada postoje ograničeni dokazi da agens može izazvati rak kod ljudi, ali ograničeni ili neadekvatni dokazi za rak kod pokusnih životinja; ili kada postoje uvjerljivi (dovoljni) dokazi da agens uzrokuje rak kod pokusnih životinja, ali malo ili nimalo informacija (neadekvatni dokazi) o tome uzrokuje li rak kod ljudi; ili kada postoje jaki mehanički dokazi koji pokazuju da agens pokazuje jednu ili više prepoznatih ključnih karakteristika karcinogena za ljude”
U prijevodu, ovdje se nalaze tvari za koje nema adekvatnih dokaza za kancerogenost.
Što se još nalazi u grupi 2B uz aspartam?
Zanimljivo je da se u istoj grupi nalazi i uporaba mobitela, ekstrakt aloa vere, azijsko kiselo povrće i izloženost pri radu u tekstilnoj industriji. Jeste li vidjeli bombastične naslove o jadnim radnicima u tekstilnoj industriji koji će dobiti rak?
Zašto se ovakva buka ne podiže oko sunca i alkohola koji su kancerogeni?
Postoji i grupa 1, a ta grupa označava dokazano kancerogeno za ljude. Ovdje su duhan, alkohol, izlaganje suncu. Zašto nitko ne radi halabuku oko tih stvari kao što se napravila oko aspartama? Zašto napokon ne krene poštena kampanja zaštite od sunca za sve one luđake koji se prže na plaži od 11 do 16 sati i svjesno si osiguravaju rak kože u starijoj dobi, ako ne već i sada?
Zašto se napokon ne podigne poštena buka oko alkohola i svega negativnog što donosi uz to da je dokazano kancerogen?
Što je s dozama aspartama?
Preporučene doze se nisu mijenjale te su iste kao i prije. Uzima se prosječna osoba od 70 kilograma, a gornja granica je do 40mg aspartama po kilogramu ukupne tjelesne mase. Za osobu od 70 kilograma bi to bilo 2800mg. Uzmemo li za primjer da prosječna limenka pića zaslađenog aspartamom sadrži oko 200 do 300 mg, to bi značilo da osoba treba popiti između 9 i 14 limenki takvih napitaka.
Ako uzmemo da je prosječna veličina limenke 330ml, to bi značilo da osoba treba popiti između 3 i 4.6 litara napitaka zaslađenih aspartamom dnevno kako bi dosegnula gornju sigurnu granicu. O samom aspartamu sam prije nekoliko godina pisao opsežan članak pa svakako predlažem da bacite oko na njega.
Zaključak za aspartam i rak
Aspartam je premješten u grupu 2B koja predstavlja moguće kancerogene tvari, ali bez jasnih dokaza na ljudima i/ili glodavcima. Preporučene dnevne doze se nisu mijenjale te je siguran za konzumaciju unutar istih, a koje su po nekoliko puta više od onoga što konzumiramo u praksi.
Proizvodi zaslađeni aspartamom i drugim sladilima su odlična pomoć kod kalorijskog deficita kao i kada želimo unijeti nešto slatko s minimalno kalorija. Slobodno ih konzumirajte.