Blitva – nutritivna vrijednost, kuhanje i recepti

Blitva je namirnica koju volimo jesti, pogotovo kao prilog ribljim i mesnim jelima, a u ovom članku sažet ćemo sve najvažnije informacije kako bi na jednom mjestu imali sve o ovom zelenom lisnatom povrću.
Nutritivna vrijednost
kalorije | 18 |
---|---|
proteini | 1.8g |
ugljikohidrati | 2.1g |
masti | 0.2g |
Sadrži 30mg vitamina C, 51mg kalcija i 81mg magnezija te već ovdje možemo vidjeti nutritivnu raznolikost i bogatstvo ove namirnice sa samo 18 kalorija na 100 grama.
Kuhanje blitve
Lišće blitve prokuhajte na pari ili kratko u vodi te začinite po želji. Najčešće se blitva začini češnjakom i maslinovim uljem, a pogotovo kada je prilog ribljim jelima. Naravno, to nosi dodatne kalorije te svakako budite oprezni ukoliko je vaš cilj redukcija tjelesne mase, jer maslinovo zna zavarati.
Doslovno potegnete dvije crte i već ste na 10 ml maslinovog ulja, što je nešto manje od 100 kalorija kojih niste ni svjesni. Zato je najbolje dozirati čajnom žličicom od 5 ml gdje znate koliko unosite, a uz mesna jela je preporuka jesti blitvu direktno s pare, bez začina.
Na što paziti kod kupovanja blitve?
Preporučujemo blitvu kupovati na tržnici, ali ako kupujete i u supermarketu, važno je znati prepoznati kvalitetnu blitvu. Zato donosimo tri najvažnije stvari na koje treba paziti:
- Lišće mora biti tamnozeleno
- Stabljika mora biti tvrda
- Krajevi ne smiju biti smeđi
Kako zamrznuti blitvu?
Blanširajte listove 1-2 minute u vrućoj vodi, zatim ih ohladite.
Kada kuhate smrznutu blitvu koju ste izvadili iz škrinje, nije potrebno prethodno odmrzavanje, odmah ju možete kuhati.
Polpete od blitve – recept
Teško je izdvojiti neki konkretan recept, obzirom da je blitva u većini slučajeva prilog glavnoj namirnici u obroku, ali popularne su polpete od blitve.
Priprema se svodi na kuhanje blitve koja se zatim miješa sa tvrdim sirom i dodacima po želji, uvalja se u brašno i peče na ulju. Nutritivno bogatija verzija bi bila da isto uvaljamo u kokosovo brašno ili brašno od lanenih sjemenki te ispečemo na svinjskoj masti ili u pećnici, ovisno o količini vremena koje imamo za pripremu.
Obzirom da ih možete jesti i hladne, idealni su za bilo koju prigodu kada niste kod kuće, razveselite kolege na poslu ili ih čak ponesite sa sobom na putovanje!
Što smo danas naučili?
- Blitva je nutritivno bogata namirnica
- Priprema je brza i jednostavna, a možemo ju i zamrznuti
- Polpete od blitve su jednostavan i ukusan recept za svaku prigodu
This post is also available in: Engleski