Čaj od bosiljka – priprema i ljekovitost

Čaj od bosiljka nije nešto što je poznato kao sami bosiljak kojeg većinom koristimo kao začin u salatama, posebice kada je riječ o salati od rajčice gdje izvrsno upotpuni okus. Ono što rijetki znaju je njegova ljekovitost, a vjerujemo da su rijetki probali čaj koji vam može ponuditi pregršt blagodati za organizam.
Bosiljak – ljekovitost
Djeluje protiv upala na koži, zeleni listići su prirodni antibiotik i djeluju na bakterije i gljivice.
Otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu želuca i crijeva, a odličan je i za riješavanje problema s vjetrovima, pogotovo ako se najedete grah salate u prekomjernim količinama.
Čaj od bosiljka otvara apetit.
Možda niste znali, ali bosiljak možete koristiti kako bi smirili upaljeno grlo, a upale u usnoj šupljini možete srediti tako da prožvačete par listova bosiljka, kao Clint Eastwood duhan u kultnom filmu Ružičasti Cadillac.
Čaj od bosiljka – kako ga napraviti
Priprema je jednostavna, kao i za svaki drugi napitak koji radite od bilja.
Na litru vruće vode stavite dvije jušne žlice nasjeckanih listova bosiljka bosiljka i ostavite da stoji oko 10 minuta, pijte ga polako, u gutljajima kroz cijeli dan.
Pijte ga polako i kroz dan.
Kako smo već naveli ljekovitost, možemo samo dodati da ga slobodno pijte kada imate poteškoća sa probavom ili upaljeno grlo, vjerujemo da ovaj napitak samo može biti od pomoći na putu do ozdravljenja.
Zanimljivosti
Postoji oko 60 vrsta bosiljka i sve su različite po izgledu i okusu.
Prvi pisani trag dolazi iz Egipta (a otkud drugdje nego iz Egipta) i star je 4.000 godina. Nismo sigurni što su točno pisali, vjerojatno o njegovim blagodatima za organizam.
Naziv dolazi od grčkog basilikon što znači kraljevski, ako niste znali, uskoro ćete piti kraljevski napitak!
This post is also available in: Engleski