Faširanci i restani krumpir – ručak za 3 osobe

Faširanci i restani krumpir su klasično i tradicionalno jelo, a sada je vrijeme da naučimo kako ga napraviti na jednostavan način. Ovaj recept smo pronašli na gastrovale.ig Instagram profilu, isprobali i naravno okusili fenomenalne faširance i najbolji restani krumpir ikada. Sve to dovelo je do toga da je taj recept itekako zaslužio završiti na našoj web stranici.
Faširanci i restani krumpir – što mi treba?
- 500g mljevenog mesa⠀
- 2 glavice luka⠀
- 2 režnja češnjaka⠀
- 1 jaje M
- 2 šnite starog kruha⠀
- 1 žlica svježeg peršina⠀
- sol, papar⠀
- 2 prstohvata muškatnog oraščića⠀
- 700g krumpira⠀
- 1-2 žličice mljevene crvene paprika⠀
- 10ml ulja za pečenje po izboru
Kako da to napravim?
Sitno nasjeckati jednu glavicu luka i češnjak. Kruh preliti vodom da omekša. Meso promiješati s lukom, češnjakom, ocijeđenim kruhom, jajetom, peršinom i muškatnim oraščićem. Posoliti i popapriti po ukusu
Formirati spljoštene loptice i pržiti par minuta sa svake strane. Krumpir skuhati u vodi te pričekati da se malo ohladi. Narezati ga na ploške. Na ulju prepržiti drugi nasjeckani luk. Dodati krumpir, sol, papar i papriku te pržiti još par minuta.
>> KOLAČ OD MRKVE I BANANE – JEDNOSTAVAN RECEPT <<
Nutritivna vrijednost
Kako je ovo količina dovoljna za tri porcije, odnosi se na jednu od tri porcije.
kalorije | 865.6 |
---|---|
proteini | 41.8g |
ugljikohidrati | 54.6g |
masti | 50.8 |
Faširanci – dodatna zanimljivost
Gastrovale.ig je napravila malo istraživanje i došla do sljedećih informacija.
“Faširanci su se raširili iz Njemačke oko 19. stoljeća pod nazivom “Hamburg odresci”. A ti dotični odresci su ekvivalent tzv. “frikadellama” iz 17. stoljeća za koje se ne zna odkud dolaze, ALI su nacionalno jelo Danske. Također se asociraju s poljskom, skandinavskom i njemačkom kuhinjom. U Americi postoji “Salisbury odrezak” koji je varijacija ovog hamburškog. Ali ne, to je samo početak. Hamburški je fuuuul popularan u Japanu pa oni imaju svoju veziju pod nazivom Hambāgu. Havaji imaju svoju verziju, drugačiju od salisburške, a Filipini ih jedu u fast food restoranima. E da, u indonezijskoj kuhinji se rade od krumpira. Ovo je kompliciranije od bilo koje sapunice. Ako ste pročitali do kraja, thanks for coming to my TED talk. Ček, nisam još gotova – friKadeLL je ovo kaj sam vam sad pisala, a friKKadeL (pazi na slova) je afrikansko jelo skroz slično friKadeLLama, popularno još u Šri Lanci.”