Grah – kalorije i recept za varivo

Grah je omiljeno jelo svih nas, a posebno su popularna jela od graha od kojih najviše volimo grah na varivo. Oni koji vole planinarenje često u planinarskim domovima mogu naći fine poslastice od omiljene im namirnice!
Nutritivna vrijednost graha
kalorije | 347 |
---|---|
proteini | 21 g |
ugljikohidrati | 47 g |
masti | 1.2 g |
Grah sadrži kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij. Dobar je izvor proteine, a od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.
Grah sadrži proteine i vlakna.
Sadrži vlakna, proteine i antioksidanse te je odlična namirnica koju možete konzumirati u periodu oko treninga kako bi osigurali dotok energije organizmu.
Gdje se može kupiti i koliko košta?
Grah možete kupiti na tržnicama i u dućanima. Prodaje se u sirovom obliku te u konzervi, a cijene se kreću na tržnicama oko 20 kuna po kili sirovog dok u konzervi stoji oko 35 kuna po kili.
Kada je grah u sezoni?
Grah je dostupan tijekom cijele godine.
Kako skuhati grah?
Prije kuhanja, sirovi grah ostavite u vodi oko 8 sati, najbolje ga je staviti u vodu večer prije. To radimo kako bi opna omekšala, grah se brže skuha i nemamo toliki osjećaj nadutosti nakon konzumacije ove namirnice.
Namačete ga kako bi manje prduckali.
Grah iz konzerve nije potrebno prethodno namakati već je odmah spreman za konzumaciju.
Grah – recept
Najpopularniji recept je varivo od graha gdje jednostavno prodinstate luk, mrkvu, sol, papar, češnjak na laganoj vatri, dodate grah, prelijete vodom i kuhate oko dva do dva i pol sata, a pred kraj napravite zapršku i dodajte u grah kako bi se zgusnuo. U varivo možete dodati špek ili kobasice prije kuhanja koje ste prethodno posebno ispekli.
Zanimljivost o grahu
Legende kruže da je Kleopatra koristila prah od graha kojeg je miješala sa toplom vodom i mazala kako bi održavala nježnu kožu svoga lica.
This post is also available in: Engleski