Jaje – kalorije, recepti, gdje kupiti i cijena

Jaje sadrži 93 kalorije, a sigurno ste se pitali koliko jaje ima kalorija i kakvi sve recepti s jajima postoje? Što znače oznake na jajima? U ovom članku ćemo obuhvatiti najvažnije informacije o jajima, vrijednoj namirnici bogatoj proteinima i mastima!
Jaje – kalorije
Kalorijska vrijednost ovisi o veličini, a najčešće u prodaji možemo pronaći jaja M veličine koja se klasificiraju od 53 do 63 grama, a mi ćemo za potrebe okvirnog izračuna kalorija uzeti 60 grama.
kalorije | 93 |
---|---|
proteini | 7.8 g |
ugljikohidrati | 0.6 g |
masti | 6.6 g |
Važno je reći da jaje ima potpun aminokiselinski profil proteina što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline. Žumanjak sadrži sumpor, fosfor, mangan, cink, jod, bakar,željezo, kolin, vitamine A, D i E, B12, B2, magnezij, kalij, riboflavin i niacin. Ovu nutritivno bogatu namirnicu svakako trebate uključiti u svoju prehranu.
Jaje sadrži niske kalorije i bogato je mnogim nutrijentima čime ga svrstavamo u skupinu nutritivno bogatih namirnica, odličnih za kalorijski deficit.
Salmonela u jajima
Kako bi otklonili strah od bakterije Salmonella Enteriditis niže navodimo neke od pojedinosti:
- broj bakterija Salmonele u jajima je od 10 do 100
- slabo se razvijaju na niskoj temperaturi – zato jaja treba držati na hladnom
- uništavaju se na visokoj temperaturi
Konzumirate li sirova jaja koja nisu bila u frižideru, što je na prvu već suludo, postoji mala mogućnost da se zarazite tom bakterijom, preventivno gledajući stvarno nema potrebe da jedete sirova jaja koja su stajala na toplome, čak i ako ste izgubili okladu J
Jaja – gdje kupiti, cijena
Jaja možete kupiti u dućanima i na tržnicama, a cijena se u prosjeku kreće oko 2.50€ za 10 komada.
Oznake na jajima – način uzgoja i veličina
Prema načinu uzgoja, jaja se dijele na:
- 0 – jaja iz ekološkog uzgoja
- 1 – jaja iz slobodnog uzgoja
- 2 – jaja iz štalskog (podnog) uzgoja
- 3 – jaja iz kaveznog (baterijskog) uzgoja
Prema veličini, jaja se dijele na:
- XL – vrlo velika (teža od 73 g)
- L – velika (63 – 73 g)
- M – srednja (53 – 63 g)
- S – mala (lakša od 53 g)
Kolesterol od jaja
Gotovo 50 godina vladao je mit kako jaja direktno utječu na povećanje kolesterola, a i dan danas na spomen jaja većina osoba spominje kolesterol. Ne postoje čvrsti dokazi koji pokazuju direktan utjecaj zbog kojih treba izbjegavati masti, pa tako i odvajati žumanjak iz jajeta. Niže donosimo linkove za one koji se samostalno žele baciti u istraživanje znanstvenih studija kao i popis mitova o kolesterolu:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26109578
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824152/
https://www.ravnskov.nu/cholesterol/
Jaje – recepti
Postoji toliko recepata, a bit će ih i na našoj stranici da je teško sažeti sve u jedan članak. U svakom slučaju, donosimo jedan zanimljiv recept koji možda još niste probali.
Kajgana sa kikiriki maslacom
Ispecite jaja na luku kao što radite i inače u kajgani, dodajte tvrdog sira na vrh te kada se isti rastopi, poslužite jelo na tanjur. Zatim preko poslažite par žličica kikiriki maslaca, ovdje govorimo o 100% kikiriki maslacu bez dodanih šećera. Dobit ćete pravu deliciju!
This post is also available in: Engleski