Kada vagati namirnice – prije ili nakon termičke obrade?

Kada vagati namirnice, prije ili nakon termičke obrade? Smanjuje li kuhanje kalorije u tjestenini i riži? U ovom članku ćete naučiti sve što trebate znati o ovim stvarima kako bi ispravno pratili svoj kalorijski unos.
Smanjuje li kuhanje kalorije u riži?
Ovo ne samo da je pitanje koje se često postavlja već smo vidjeli Instagram profile koji ovo predstavljaju kao činjenicu! Najgore od svega jest kada se osobno mišljenje ili iskustvo u svijetu prehrane predstavi kao činjenica, a to je nešto na što svojim radom konstantno ukazujemo.
Kada se riža kuha, ona se napuhne – imajte ovu rečenicu u glavi tijekom čitanja sljedećih nekoliko redaka.
Možemo vidjeti razne Instagram i Facebook objave kako 100 grama kuhane riže ima manje kalorija od 100 grama sirove riže – iz toga proizlazi da je kuhanje smanjilo kalorije u riži, je li tako?
Nije tako.
Ako se sada prisjetimo one rečenice od prije par redaka, dolazimo do sljedećeg zaključka. 100 grama kuhane riže je ustvari određena količina sirove riže koja se napuhnula tijekom kuhanja. Riža se tijekom kuhanja napuhne za otprilike 2 do 2.5 puta. Prema tome, 100 grama kuhane riže je ustvari oko 40 grama sirove riže.
To nije 100 grama sirove riže koje se skuhalo i pretvorilo u 100 grama kuhane, stvari ne funkcioniraju na taj način. Sada smo naučili da kuhanje ne smanjuje kalorije u riži, stvari su logične i jednostavne, ali ipak, pojedinci uporno kompliciraju.
>> KAKO IZRAČUNATI KALORIJE U VARIVU? <<
Kada vagati namirnice?
Postavlja se pitanje, kako važemo namirnice da znamo koliko smo kalorija unijeli, kada ih vagati? Jedemo kuhanu rižu, ne jedemo sirovu, hoćemo li vagati kuhanu rižu onda?
Ono što je praktično jest vagati sirove namirnice odnosno prije termičke obrade. Zašto? Zato jer svaka namirnica drugačije mijenja svoj volumen nakon termičke obrade, a ono što se događa jest da gubi vodu prilikom pečenja ili dobiva vodu prilikom kuhanja. Je li običnom čovjeku praktično popisivati “faktore promjene volumena” za svaku namirnicu?
Naravno da nije.
Zato je najpraktičnije sve izvagati sirovo prije termičke obrade. Ako se pitate, da, važete i ono ulje koje stavljate u tavu. Najlakši način jest da tavu stavite na vagu, resetirate ju na nulu kako bi se težina vage poništila i onda ulijete ulje.
Zaključak
U ovom članku smo naučili da termička obrada ne mijenja nutritivnu vrijednost namirnica već njihov volumen, a većinom je riječ o varijacijama količine vode. Također, sada znamo najbolji način za vaganje namirnica – prije termičke obrade. Nadamo se da će vam ovaj članak pomoći kod praćenja kalorijskog unosa i pošaljite ga nekome tko uporno tvrdi da kuhanje smanjuje kalorije u hrani. 🙂