Kajgana s kikiriki preljevom

Kada nekome spomenete riječ doručak, postoje dvije riječi koje će mu pasti na pamet. Jaja ili žitarice. Mi smo u ovoj prvoj skupini, obično u doručku kombiniramo proteine i masti, dulje smo siti i već u prvom obroku brinemo za unos proteina koji bi trebali biti baza svakog obroka.
>> Naučite kako složiti svoj plan prehrane <<
Ništa vas ne koči da u doručku unesete i žitarice s jogurtom, ali to je proteinski dosta slab obrok pa ćemo kasnije u danu morati posegnuti za većim količinama proteina u ostalim obrocima da na kraju dana budemo u zadanom rasponu unosa, ovisno o planu prehrane kojeg pratimo.
Idemo mi sada na recept nakon kratkog edukativnog uvoda.
Što mi treba?
- 4 jaja
- 30 grama špeka
- 20 grama sira
- 50 grama šampinjona
- 10 grama kikiriki maslaca
- svinjska mast
- začini po izboru
Kako napraviti kajganu?
Priprema sastojaka – 5 minuta
Razbijte jaja pa ih umutite u tanjuru dok ne dobijete finu teksturu jednolične boje. Narežite špek, sir i šampinjone na sitne kockice, a dok to radite, neka se mast u tavi zagrijava.
Pečenje – 5 minuta
Kada se mast zagrijala, prvo stavite šampinjone, a nakon par minuta dodajte špek pa ih kratko pecite. Prelijte sve zajedno smjesom, dodajte preko sir i začine te jaja ispecite kao da radite palačinku, nemojte pomiješati sve kao što mi to inače radimo, ovaj put smo ganjali estetiku i ispalo je prekrasno.
Nakon što ispečete i poslužite na tanjur, prelijte sve s kikiriki maslacem.
Kako ispeći jaja da ih preklopim?
Kada razlijete jaja i posipate sir, onda kuhačom radite male proreze po smjesi kako bi vrućina tave ispekla jaja s gornje strane, a ne samo s donje strane koja će uvijek biti malo jače pečena, ali ne smije zagorjeti.
Kada se rub jaja zapekao i otvrdnuo, prebacite ga preko prve četvrtine jaja, a ponovite postupak s ostatkom i preklapajte sve dok ih u potpunosti ne preklopite.
Nutritivne vrijednosti
Ovo su nutritivne vrijednosti za cijelu smjesu sa zadanim sastojcima. Ukoliko želite smanjiti kalorijsku vrijednost jer ste na planu smanjenja tjelesne mase, jednostavno smanjite količine, a kod smanjivanja gledajte prvo smanjiti količine špeka, sira i kikiriki maslaca obzirom da su jaja ovdje nutritivno najbogatija namirnica.
>> Kako odrediti mjesta gdje ćemo gubiti mast? <<
Ako ste na planu povećanja tjelesne mase, dodajte još trostruko kikiriki maslaca i uz to popijte par čaša mlijeka s chia sjemenkama da odvedete kalorijsku vrijednost na 1000 kalorija u prvom dnevnom obroku.
Sve ovisi o tome koji je vaš cilj i što želite postići, prema tome slažete namirnice u obroke i balansirate količine kako bi mogli upravljati kalorijskom vrijednošću i količinama makronutrijenata.
kalorije | 723 |
---|---|
proteini | 51g |
ugljikohidrati | 6g |
masti | 54.7g |
Bonus tip
Igrajte se sa začinima, dodajte origano ili slatku mljevenu papriku, izmijenit će okus, možda pronađete neku novu kombinaciju začina koju mi još nismo isprobali, a odlično se slaže s navedenim sastojcima.
Naša preporuka je ovo pojesti za doručak, ali tko kaže da ne možete završiti dan ovakvom večerom?
Dobar tek!
This post is also available in: Engleski