Je li whey protein samo za one koji treniraju?

Često se whey protein povezuje samo s osobama koje treniraju i kao jedini i neprikosnoveni obrok odmah nakon treninga. Je li to doista tako i je li whey rezerviran isključivo za one koji dižu utege?
Što je whey i kako se dobiva?
Whey protein je kratko rečeno – sušena sirutka. Nakon što se obradi i osuši, ona postaje prah koji se prodaje kao suplement prehrani pod nazivom whey protein kakvog ga svi znamo.
Dakle whey je protein mliječne sirutke u obliku praha nakon obrade i sušenja.
Tko ga treba unositi?
Bilo tko!
Mi u danu trebamo unijeti određene količine proteina, a na nama je da odaberemo izvore iz kojih ćemo ih unijeti. Ukoliko u određenom dijelu dana nemamo vremena za pripremu piletine ili kuhanja jaja, vrlo jednostavno možemo unijeti svoje količine pomiješamo li whey s vodom što je daleko najosnovnija i najjednostavnija verzija.
Naravno, postoje razne smoothie varijante, ali ovo je osnovna i najbrža metoda kako unijeti 25-30 grama proteina u vrlo kratkom vremenskom roku.
Je li štetan za bubrege?
Često možemo čuti kako je velika količina wheya loša za bubrege, ali to i dalje nije znanstveno dokazano. Studije su pokazale kako zdrave osobe koje nemaju prethodnih problema s bubrezima s unosom i od 3 grama proteina po kilogramu tjelesne težine nisu imale problema s bubrezima, što još jednom dokazuje kako whey protein nema veze s bubrežnim problemima.
Izvori:
https://jissn.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12970-017-0177-8?site=jissn.biomedcentral.com
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-015-0100-0
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1262767/
This post is also available in: Engleski