Maslinovo ulje – kalorije i razlika između ekstra djevičanskog i običnog
Maslinovo ulje ima 132 kalorije na 15 grama koliko iznosi jedna jušna žlica, a postoji razlika između ekstra djevičanskog i običnog. U ovom članku ćemo naučiti nutritivne vrijednosti maslinovog ulja, vidjeti sadrži li kakve vitamine, koje masti donosi i na kraju saznati razliku između ekstra djevičanskog maslinovog ulja i onog koje se zove maslinovo ulje.
Maslinovo ulje – kalorije
Južna žlica maslinovog ulja ima 15 grama pa sukladno tome niže donosimo kalorije na tu količinu. Obično se kalorije prikazuju na vrijednosti od 100 grama, ali ovdje prikazujemo na praktičnom primjeru jer gotovo nikada nećete staviti 100 grama maslinovog ulja u obrok pod uvjetom da ne kuhate za 40+ osoba.
kalorije | 132 |
---|---|
proteini | 0 |
ugljikohidrati | 0 |
masti | 15 |
Maslinovo ulje sadrži nezasićene masne kiseline zvane oleinske kiseline, poznatije kao omega-9 masne kiseline.
Koliko košta maslinovo ulje i gdje ga kupiti?
Maslinovo ulje možete kupiti u dućanima, ali se često prodaje preko oglasnika od malih proizvođača na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.
Cijena ekstra djevičanskog maslinovog ulja kreće se oko 60 do 70 kuna za litru u dućanima dok preko oglasnika i OPG-ova cijena iznosi 80 do 100 kuna. Maslinovo ulje koje se klasificira kao obično iznosi oko 30 do 40 kuna za litru.
Razlika između ekstra djevičanskog, djevičanskog i običnog maslinovog ulja
Ekstra djevičansko maslinovo ulje (olio di oliva extravergine) dobiva se nakon prvog tiještenja zdravog ploda masline, a kiselost (slobodne masne kiseline) mu ne prelazi 0,8 posto. Uz zadovoljenje kemijskih parametara, ulje mora još proći organoleptičku provjeru i ne smije imati niti jedan miris koji nije svojstven ulju. Stoga, primjerice, “ekstra djevičansko maslinovo ulje oplemenjeno grančicom ružmarina” zapravo nije ekstra djevičansko maslinovo ulje.
>> SUNCOKRETOVE SJEMENKE – KOLIKO IMAJU KALORIJA I ZA ŠTO SU DOBRE? <<
Djevičansko ulje (vergine) se dobiva nakon prvog tiještenja slabijeg ploda masline, pa mu je kiselost u odnosu na ekstra djevičansko ulje nešto veća, ali sadržaj masnih kiselina ne prelazi 2 posto.
Maslinovo ulje označeno je kao „maslinovo ulje“ je mješavina djevičanskog i rafiniranog maslinovog ulja. Ako kvaliteta nije dovoljno visoka da se ulje ocjenjuje kao djevičansko ili ekstra djevičansko, ono se kemijski obrađuje kako bi se uklonili neugodni mirisi. Jednom kada se kemijski obradi ili rafinira, ulje se pomiješa s nekim djevičanskim maslinovim uljem.
Točka dimljenja maslinovog ulja
Često se postavlja pitanje, je li ovo ulje dobro za prženje, je li ova mast dobra za prženje, a nerijetko zaboravljamo da je stvar točke dimljenja – temperature do koje je određeno ulje ili mast stabilno i sigurno za termičku obradu. Na ovom linku možete pogledati točke dimljenja za sve vrste ulja i masti pa tako i maslinovo ulje.
Zaključak
Maslinovo ulje je bogato omega-9 masnim kiselinama, a s obzirom na način dobivanja, postoji više vrsta ulja. Stabilno je kod viših temperatura, a važno je znati da jedna jušna žlica koju napunimo do vrha sadrži 15 grama što donosi 132 kalorije, a kod začinjavanja salata i jela uvijek trebamo biti oprezni jer “samo ću potegnuti par linija maslinovog” može značiti dodatnih 150 do 300 kalorija više kojih nećemo biti svjesni.