Kako odrediti mjesta gdje ćemo gubiti mast?

Idealno je kod mršavljenja odrediti mjesta gdje ćemo gubiti masti, izgubimo masti na tim mjestima i onda završimo sa deficitom i vraćamo se na održavanje pa u suficit, nema prevelike muke i uštedili smo jako puno vremena.
>> Ove informacije možete pročitati i na “Powerbuilding.hr” Facebook stranici<<
Je li moguće odrediti mjesta gdje ćemo gubiti mast kako bi uštedili na vremenu? Hoćemo li dobiti vidljive trbušne mišiće ako ćemo svaki dan raditi trbušnjake?
Naravno da ne.
Kako funkcionira gubljenje masnog tkiva?
Glavne uloge u ovom filmu igraju kalorijski deficit i genetika.
Kalorijski deficit
Primaran faktor za gubljenje masnog tkiva je naravno – kalorijski deficit. Bez kalorijskog deficita nema ni redukcije masnog tkiva, neovisno koliko trbušnjaka napravili ili koliko dugo nosili pojas oko trbuha sa top shopa. Naravno da intenzivnim vježbanjem trbušnih mišića može doći do povećanja istih, ali i dalje je ovdje sloj masti koji prekriva dobar dio.
Sve dijete funkcioniraju na principu kalorijskog deficita.
Genetika
Ona definira s kojih dijelova tijela će se prije ili kasnije početi gubiti potkožno masno tkivo. Naravno da kod svake osobe postoje dijelovi koji su ”tvrdoglaviji” od ostalih, no rješenje je jednostavno nastaviti sa kalorijskim deficitom dok i taj dio ne dođe na red.
Ne budite nestrpljivi i nemojte kriviti genetiku ako u prva dva tjedna nemate značajne pomake. Budite uporni i nastavite dok deficit ne nadmaši genetiku.
Zaključak
Suludo je vjerovati da postoji lokalno gubljenje masnog tkiva odnosno da možemo odrediti gdje ćemo prvo izgubiti masti. Često krenemo u deficit kako bi skinuli mast s donjeg dijela trbuha, a prvo krenemo gubiti centimetre u struku. I naravno da je osjećaj frustrirajuć i to je skroz okej, frustrirani smo jer još uvijek nismo došli do finalnog cilja, ali tu smo. Grabimo milimetar po milimetar dok ne otkinemo i taj donji dio trbuha.
Zato strpljivo, unutar kalorija, s dovoljno proteina, omega-3 masnih kiselina i mikronutrijenata i rezultati će doći.
This post is also available in: Engleski