Najčešća greška kod mršavljenja
Idemo se prije svega podsjetiti tri načina na koja možemo upravljati svojom težinom.
Prvo imamo kalorijski deficit, stanje kada tijelo unosimo manje energije od onoga što mu je potrebno te u potrazi za energijom ono posegne u masno tkivo i nešto mišićnog, a koristimo ga za skidanje masnog tkiva.
Drugo imamo kalorijski suficit, stanje kada tijelu unosimo nešto više energije od onoga što mu je potrebno kako bi izgradili mišićnu masu, proces kojem treba energije.
>> 20 NAJČEŠĆIH PITANJA O MRŠAVLJENJU <<
Treće je održavanje, faza u kojoj nemamo najbolji mehanizam za skidanje masnog tkiva kao ni za dobivanje mišićne mase, pa se ovo najčešće koristi kao neka međufaza između dvije navedene.
Sada se idemo usredotočiti na proces skidanja masti popularno zvan mršavljenje.
Što radimo kod mršavljenja?
Unosom manje kalorija od potrebnog tijelo zagrabi u masti i ponešto u mišiće kako bi nadoknadilo energiju. Dovoljan unos proteina osigurat će što manji gubitak mišićne mase, a potpuni početnici će u deficitu uspjeti i izgraditi mišićnu masu.
Unos manje hrane znači potencijalni unos manje vitamina i minerala pa suplementacija u kapsulama nije loš odabir kako bi osigurali da smo unijeli sve što je važno za funkcioniranje našeg organizma.
>> KAKO ODREDITI MJESTA GDJE ĆEMO GUBITI MAST? <<
Deficit nije neko super stanje za organizam jer mu ne unosimo dovoljno koliko mu treba tako da je preporuka odraditi ga neko kraće vrijeme i onda se vratiti izgradnji mišićne mase.
Što jesti za mršavljenje?
Obično je mišljenje da za mršavljenje treba jesti samo nutritivno bogatu, popularno zvanu zdravu hranu jer sve drugo što pojedemo će nas udebljati. To odmah pada u vodu kada znamo da je ravnoteža energije jedini zakon kod regulacije tjelesne težine pa tako deblja višak kalorija, a ne određena namirnica.
Tako da ne postoji određen popis namirnica koje smijete jesti i popis namirnica koje su zabranjene – količine su važne.
Najčešća greška kod mršavljenja
Problem koji se javlja je taj da osoba jede isključivo nutritivno bogatu hranu i potiskuje želju za nutritivno siromašnom hranom jer se boji da će uništiti sav napredak. Promoviraju se razni obroci koje možete pojesti bez grižnje savjesti, promovira se cheat day ili cheat meal, dani kada smijete jesti što želite.
Upravo je to najčešća greška, razvijanje lošeg odnosa s hranom. Potiskivanjem želje za određenom namirnicom, u nama će samo sve više i više rasti želja da napokon pojedemo taj snickers i jednom ćemo puknuti, pojesti dva ili tri pa potpuno stati sa svojim jelovnikom prepunim nutritivno bogate hrane i tu dolazi kraj 47. pokušaju da smršavimo.
Ne postoje zabranjene namirnice, namirnice koje debljaju, namirnice zbog kojih trebate osjećati grižnju savjesti ili cheat day. Svatko tko vam govori suprotno nije vrijedan vašeg vremena jer su to potpune besmislice.
Zaključak
Jelovnik, plan prehrane, dijeta, zovite to kako god želite – to je nešto kako ćete jesti ostatak života, a ne 2 mjeseca. Zato je najvažnije razviti zdrav odnos s hranom i činjenicu da se bilo što može ubaciti u jelovnik sve dok pazimo na količine.
Dakle želimo unijeti dovoljnu količinu proteina, omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala uz dovoljno prostora za naš snickers, primjerice. S omjerom ugljikohidrata i masti se možemo poigravati ovisno o preferencama, vrsti treninga i slično, ali osnovne stavke su najvažnije.
>> NAUČITE KAKO NAPRAVITI SVOJ PLAN PREHRANE <<
Da, možete uživati u svom jelovniku bez puno odricanja, a istovremeno skidati masno tkivo i osjećati se bolje! 🙂