Pečeni špek i šampinjoni

Kombinacija koju često koristimo u doručku ili večeri uvijek nas dugo drži sitima. Priprema je izuzetno jednostavna i brza, a sastojci koji se koriste su svakidašnji, pa vrlo vjerojatno već nakon čitanja ovog članka možete prionuti na posao!
Što mi treba?
- 50 grama špeka
- 100 grama šampinjona
- 15 grama suncokretovih sjemenki
- 200 grama posnog sira
- 5 grama svinjske masti
- slatka mljevena paprika
- origano
Kako da napravim ovaj obrok?
Priprema sastojaka – oko 5min
Narežite špek na tanke štapiće, šampinjone na tanke listiće, a ako imate smrznute šampinjone, onda se pobrinite da ste ih prije zamrzavanja narezali na tanke listiće jer će se tako puno brže i lakše ispeći.
Nakon toga, pomiješajte posni sir i slatku mljevenu papriku te ih ostavite da stoje. Možete koristiti i svježi sir ako ne konzumirate posni sir.
Pečenje – oko 10 min
Nakon što se svinjska mast zagrijala u tavi, ispecite špek i na pola pečenja dodajte šampinjone. Pecite sve zajedno još 5-6 minuta tako da gljive omekšaju i zadnje dvije minute dodajte suncokretove sjemenke i origano odnosno suhe začine po želji. Njih dodajemo na kraju jer se jako brzo ispeku pa ne želite da pregore jer će uništiti okus cijelog jela.
Poslužite na tanjuru zajedno s posnim sirom i slatkom mljevenom paprikom koje ste prethodno pomiješali.
Nutritivna vrijednost
kalorije | 558.4 |
---|---|
proteini | 46.8g |
ugljikohidrati | 13.2g |
masti | 34.4g |
Gdje kupiti sastojke?
Špek možete nabaviti u supermarketima, ali ako imate nekoga da ga prodaje na tržnici, svakako preporuka. Šampinjone također možete nabaviti na tržnici, a u supermarketima su često na akciji za ispod 10 kuna/500 grama. Ostale sastojke možete nabaviti u supermarketima.
Bonus tip
Budite oprezni sa začinima jer dirigiraju okus ovog jela. Origano se dobro uklapa u kombinaciju, a slobodno možete dodati i slatku mljevenu papriku u pečenje, samo ih dodajte u zadnjih par minuta kada su gljive pustile svoj sok, špek mast, pa da se sve zajedno iskombinira.
Ovakvu vrstu obroka preporučujemo za doručak ili večeru, možete ponijeti i na posao kao ručak, samo gljive nisu baš najzgodnije za jesti hladne, a podgrijavanju namirnica nismo skloni.
Dobar tek!
This post is also available in: Engleski