Šparoge – kalorije, vitamini, cijena i najbolji recept

Šparoge i kalorije, imaju ih 20 na 100 grama, a bogate su vitaminima i mineralima. Zato smo na jednom mjestu saželi najvažnije stvari o njima kako bi mogli uživati u ovoj namirnici, a istovremeno znati kako vaše tijelo uživa benefite šparoga.
>> ZAŠTO BI JAGODE TREBALI UVRSTITI U SVOJ JELOVNIK? <<
Šparoge – kalorije
Nutritivne vrijednosti odnose se na 100 grama sirovih šparoga, a podatke kao i uvijek preuzimamo iz službene FoodData Central baze podataka o nutritivnim vrijednostima namirnica.
kalorije | 20 |
---|---|
proteini | 2.2g |
ugljikohidrati | 3.88g |
masti | 0.1g |
Koliko imaju vitamina i minerala?
Šparoge su bogate željezom, na 100 grama sadrže 2.1mg što je za muškarce čak 25% dnevnog unosa. S obzirom da je riječ o željezu iz biljnih izvora koje ima slabiju absorpciju, važno je znati da ga treba kombinirati s vitaminom C i bakrom koji pospješuju absorpciju tog željeza.
Donose nam i 41.6mcg vitamina K što je oko 40% dnevne preporučene doze i 52mcg vitamina B9 što je oko 13% dnevne preporučene doze. Uz to, sadrže 202mg kalija.
Ako pričamo o vlaknima, 100 grama šparoga donijet će nam 2.1 gram vlakana.
Šparoge – cijena i gdje kupiti?
Možemo ih kupiti u bilo kojem dućanu i na tržnicama, a sezona im je u proljeće. Cijena se kreće oko 30 do 35 kuna za kilogram, a najčešće se prodaju u vezicama po 500 grama. Na tržnicama su cijene daleko veće pa tako se cijena za kilogram kreće oko 50 kuna.
>> ŠPINAT – KALORIJE, VITAMINI I ZAŠTO GA TREBA JESTI? <<
Recept za šparoge s jajima
Recept za šparoge s jajima je vrlo jednostavan, potrebni su sljedeći sastojci:
- 100g šparoga
- luk
- maslinovo ulje
- 3 jaja
- 20g feta sira
- začini po želji
Priprema se svodi na to da na maslinovom prepržite luk, dodate šparoge koje ste prije toga skuhali par minuta u vodi da omekšaju i kada se lagano zaprže, prelijete sve kajganom i dodate par kockica feta sira i začinite suhim začinima po želji. Umjesto feta sira možete dodati i bučie sjemenke, sve ovisi o tome kakav okus želite postići.
Zaključak
Šparoge nisu najjeftinija namirnica, a dolaze u proljeće. Jako su fine, odlično se slažu s jajima ili na salatu, a bez problema ih možemo grickati i sirove. Bogate su željezom i vitaminom K te u manje značajnim količinama sadrže vitamin B9 i kalij. Definitivno namirnica koju si možete priuštiti par puta za vrijeme sezone.