GLUPOSTI BEZ GRANICA: Ne smijemo jesti ugljikohidrate i masti u istom obroku
Smijemo li jesti ugljikohidrate i masti u istom obroku? Što ako kombiniramo proteine i masti? A ugljikohidrate i proteine? Što će naše tijelo i probavni sustav reći na sve to? Dragi moji ljudi, koliko sam puta čuo ovu glupost, trebao bi mi znanstveni kalkulator da izračunam.
Odakle potječe ova glupost?
Zaista je teško sada detektirati izvor, ali dostupni podaci nam govore da se kombiniranje namirnica prvi puta pojavilo u Ayurvedskoj medicini, a postalo je popularno sredinom 1.800-ih godina pod pojmom Trophology odnosno kombiniranje namirnica. Zatim su se dodatno učvrstili kroz Hay dijetu iz 1920. godine koja se temelji na pretpostavci da namirnica može zakiseliti ili alkalizirati organizam te se namirnice dijele u određene grupe. Naravno, to također nema znanstvene temelje.
Nažalost, društvene mreže su dvosjekli mač. Koliko služe kao odlična stvar ako želite pokrenuti nešto svoje i ispričati priču, toliko su i zlo kada osoba koja priča priču širi dezinformacije. Pa tako po raznim Instagram profilima, Facebook grupama, ali i fitnes forumima imamo taj mit, tu glupost, da ugljikohidrate i masti ne smijemo kombinirati u istom obroku.
Kada jedemo ugljikohidrate i masti u istom obroku, prvo se ugljikohidrati koriste za energiju, a masti se pohranjuju i to je glavna vodilja.
Zašto je ovo glupost?
Zato jer u cijeloj priči postoji jedno veliko ali, a to je da masti koje se pohranjuju bivaju iskorištene sve dok smo kalorijski na razini održavanja ili u deficitu te do povećanja tjelesne težine neće doći. Ako pojedemo više od onoga što nam je potrebno za održavanje, dakle u stanju smo kalorijskog suficita, naravno da će se kalorijski višak pohraniti u masti, neovisno o tome odakle dolazi. Višak energije ne može nestati.
Također, naši probavni enzimi nisu glupi ni ograničeni ni zbunjeni, dobro znaju svoj posao. Tu su da razgrađuju proteine, ugljikohidrate i masti, od enzima zvanog pepsin (nema veze s Pepsi napitkom) koji u želucu razgrađuje proteine pa sve do gušterače koja pošalje ostatak enzimske ekipe da razgrade sve ostalo do kraja. Ovo su osnove fiziologije i poznavanja probavnog sustava. Pisali smo detaljan članak gdje smo objasnili što se događa s hranom od trenutka kada ju stavimo u usta pa preporučujemo pročitati za dodatnu edukaciju.
U konačnici, orašasti plodovi su kombinacija ugljikohidrata i masti s obzirom da ih sadrže u značajnim količinama. Kako ćemo njih konzumirati? Ne smijemo nikada više jesti sendvič sa sirom? Svinjski but i povrće su zabranjeni? Sve su ovo kombinacije ugljikohidrata i masti.
Zaključak
Pojedinci koji savjetuju izbjegavanje konzumiranja ugljikohidrata i masti u istom obroku time samo pokazuju manjak edukacije i nepoznavanje osnova fiziologije. To nije ništa čudno s obzirom da se od nikoga ne traži poznavanje funkcioniranja probavnog sustava, ali širenje dezinformacija je nešto čemu želimo stati na kraj. Slobodno kombinirajte proteine, ugljikohidrate i masti u istom obroku – neće vas to udebljati sve dok ne unosite višak kalorija, a probavni enzimi će ih spremno dočekati.