Uvod u povijest juhe
Danas imamo novi kolegij na rasporedu, a to je Uvod u povijest juhe. Dolazak na predavanja je obavezan, a po uspješno položenom ispitu dobivate 6 ECTS bodova.
Kada smo spoznali da postoji juha?
Povijest kaže da je juha vezana još uz otkriće vatre i samo kuhanje kada se meso kuhalo u životinjskoj koži u vodi. Kako je kroz godine kuhanje napredovalo, otkrićem metala radile su se zdjele u kojima se kuhalo, a neki izvori kažu da se juha kuhala već u kamenom dobu. Kako i ne bi kada je samo trebalo pobacati sve što nađu u lonac i uživati u osvježavajućoj vodici bogatoj vitaminima.
Najstariji recept?
Postoje zapisi u Epikurovoj kuharici iz 4.stoljeća koji su uključivali iduće sastojke: pšenica, maslinovo ulje, mljeveno meso, mozak, papar, lovor, kumin, vino, fermentirani riblji umak. Savjetovali bi vam da pokušate napraviti ovo, ali nismo najsigurniji o čijem se mozgu radi, a kako je to bilo 4.stoljeće, lako moguće da je to organ nekog od kraljevih neprijatelja.
Kako je dobila naziv?
U 16. stoljeću Francuzi su napravili svojevrstan branding juhe i nazvali je soupe, onakvom kakvu ju danas znamo, a naziv je došao od kruha koji se stavljao na dno zdjele i upijao juhu. Povijesničari vjeruju kako se juha prvi put javno poslužila u restoranima upravo u Francuskoj, Parizu u 18.stoljeću.
Otkud uopće juha u kocki?
1772. godina je godina prvog, službenog ukazanja juhe u kocki. Britanski istraživač, kapetan James Cook na svoje putovanje ponio je kocku. Napravio ju je tako da je dugo kuhao temeljac sve dok nije ispario, a ono što mu je ostalo bila je čvrsta, ljepljiva masa koju je lako mogao nositi sa sobom i raskuhati kada god je htio.
This post is also available in: Engleski