GLUPOSTI BEZ GRANICA: Whey protein je kemija

Whey protein je često na zlu glasu i mnogi se ustručavaju koristiti ga, najčešće jer su negdje od nekoga čuli ili pročitali da je to kemija, loše za bubrege, da to nisu prirodni proteini i još puno raznih besmislica.
Također, vlada mišljenje da je whey protein samo za osobe koje se bave bodybuildingom, da ga se smije uzimati isključivo nakon teretane i da ćemo se od njega “nabildati” i postati preveliki.
Sve su to gluposti bez granica, a u drugom članku istoimenog serijala idemo vidjeti pravu istinu.
Odakle mišljenje da je whey protein kemija?
Ovo vrlo vjerojatno dolazi s raznih Facebook grupa koje su usko fokusirane na besmislene dijete poput UN dijete (zajedno takve grupe broje preko 150.000 ljudi što je alarmantno) i drugih dijeta gdje se zagovara brz gubitak kilograma bez znanstveno dokazanih temelja, a drugi izvor su fitnes forumi koji su oduvijek bili leglo osobnih mišljenja koji se predstavljaju kao činjenice.
Vjerojatno se whey protein naziva tako zbog svojeg oblika, a to je prah, pa mnogi zagovaraju da to nije prava hrana i ne može se usporediti s komadom mesa ili nekim drugim izvorom proteina. Glasni zagovornici ove teorije su većinom roditelji i stariji ljudi koji ne uspijevaju držati korak s vremenom i informacijama.
Ako ćemo baš u detalje, sve namirnice sadrže kemijske spojeve od kojih su načinjene, ali nećemo komplicirati nego držimo stvari jednostavnima.
>> GLUPOSTI BEZ GRANICA: UGLJIKOHIDRATI DEBLJAJU <<
Kako nastaje whey protein?
Whey protein nastaje od sirutke koja je nusprodukt kod proizvodnje sira. To je tekućina koja, laički rečeno, prođe kroz nekoliko faza filtracije da bi se dobio koncetrat proteina sirutke u obliku praha. Tom prahu se dodaju umjetna sladila ovisno o okusu koji se želi postići ili se ostavi bez okusa.
Ako ogolimo whey protein, to je isušena tekućina koja je ostala nakon proizvodnje sira, u obliku praha, s visokim udjelom proteina koju pomiješate s vodom i imate praktičan visokoproteinski obrok.
Za koga je whey protein?
Kao što možemo vidjeti, to je izvor proteina kao i svaki drugi, samo za njegovu pripremu treba znatno manje vremena nego kod drugih namirnica koje treba termički obraditi. Nije rezerviran za osobe koje se bave bodybuildingom kao što nije ni rezerviran samo za period nakon treninga već ga možete uzimati u bilo koje doba dana kako bi unijeli proteine.
Zaključak
Whey protein je kvalitetan, nevjerojatno povoljan i praktičan izvor proteina. Kod kupovine obratite pozornost na sastav odnosno da je riječ o proteinu sirutke, a razlike između brendova su u cijeni, okusu i eventualno topljivosti, tako da se ne trebate zamarati s tim je li skuplji protein ujedno i kvalitetniji, većinom se samo prodaje ime – za prosječne rekreativce nema značajnih razlika.
Odaberite onaj koji vam je fin i ubacite ga u svakodnevnicu.