Varivo i kalorije – kako izračunati kalorije za varivo?
Varivo i kalorije je vječna tema s obzirom da je prilično izazovno izračunati točan broj kalorija koji stane u jedan tanjur variva. Zato smo napisali ovaj članak gdje na jednostavan način prije svega želimo objasniti zašto je dobro jesti varivo, kako ga napraviti, a kada ga već jedete i želite znati koliko ste kalorija unijeli tim varivom, otkrit ćemo vam jednostavan način kako izračunati kalorije za varivo.
Zašto je dobro jesti varivo?
Prije svega, varivo je odličan način da unesete puno povrća u finom i toplom obroku na žlicu. Kako znamo da je dnevna doza povrća između 300 i 500 grama, ako sve ubacite u varivo, možete na jednostavan način unijeti svoju dnevnu dozu. S druge strane, fino je i ne mora imati brdo kalorija, sve ovisi o tome na koji ga način radite.
Kako se uopće radi varivo?
Jedan od klasičnih načina, kako mi volimo reći, varivo za početnike jest da prodinstate luk na ulju, a kada požuti, dodate mrkvu koju ste sitno nasjeckali na kockice. Zatim dodajte sitno nasjeckani krumpir i neko povrće, primjerice mahune. Prelijte s onoliko šalica vode koliko je potrebno da sastojci urone u vodu, začinite onim začinima koje obično koristite i poklopite. Kuhajte na srednjoj vatri oko 20-ak minuta, otklopite, probajte, provjerite nedostaje li koji začin i to je to.
Priprema ne uzima puno vremena, a dok se kuha, tu i tamo malo promiješajte i pogledajte kako napreduje, nema pretjerane muke oko toga.

Varivo kalorije – kako ih odrediti?
Dolazimo do ključnog dijela – kako odrediti kalorije u varivu. Moramo znati da nikada nećemo moći odrediti točan broj kalorija po tanjuru jer je razlog vrlo jednostavan, neka porcija će imati više krumpira, a neka više mahuna. Ipak, razlike u kalorijskim vrijednostima su toliko zanemarive da je ta preciznost nešto čime se ne trebamo opterećivati.
Izvažite sirove namirnice prije nego ih ubacite u lonac. Izvažite količinu ulja, ovo ćete najlakše napraviti tako da lonac stavite na vagu, resetirate ju na nulu i stavite ulje. Izvažite luk, mrkvu, krumpir i mahune (u našem slučaju) i jednostavno sve to zbrojite.
Kada je varivo gotovo, jednostavno ćete ukupan broj kalorija i makronutrijenata koje ste dobili podijeliti s brojem porcija. Ako od jednog variva dobijete 4 puna tanjura, dijelite s tom brojkom i imate okviran broj kalorija i makronutrijenata.

>> ISPROBAJ JEDNOSTAVNE I BRZE RECEPTE ZA POSAO <<
Zaključak za varivo i kalorije
Zaista nema potrebe komplicirati i tražiti točan broj kalorija po tanjuru variva jer to jednostavno nije moguće, ali ni potrebno. Zdravim rekreativcima je zaista dovoljna ova metoda kojom će procijeniti okviran broj kalorija i uspješno nastaviti pratiti svoj kalorijski unos. Opustite se, uživajte u procesu i sretno s pripremom variva! 🙂
Je li ti ovaj članak bio koristan? Podrži moj rad brokulom! 🙂



