Recept za kebab
Kebab – možete li ga pojesti? Smislili smo dvije verzije recepta, veliki i mali kebab, a namirnice koje smo koristili su nutritivno bogatije od onih koje inače idu u kebab. Jako je fino, zasitno i kada otvorimo svoj restoran – ovo će svaki dan biti specijalitet dana!
Što mi treba za kebab kebab?
Smjesa za lepinje
Ovo je smjesa od koje ćete dobiti 6 jednakih lepinja ako želite raditi mali kebab ili 2 velike lepinje, ako radite veliki kebab. Sukladno tome će se i računati nutritivne vrijednosti za veliki odnosno mali kebab. Smjesa za lepinje je modificirani recept od Anite Šupe gdje se koriste indijski oraščići umjesto neslanog kikirikija.
- 160g neslanog kikirikija, sitno mljevenog
- 180g kiselog vrhnja 12% m.m.
- 20g psyllium praha (malo više od jušne žlice)
- 2 jaja
- žličica sode bikarbone (2-3 grama)
- 100 grama tvrdog sira (gauda, edamer, tilzit)
Punjenje
Za slučaj da radite veliki kebab, stavljate 75 grama pilećih prsa u jedan obzirom da je smjesa dovoljna za 2 velika ili 6 malih, dok ćete u male kebabe staviti 25 grama pilećih prsa.
- 150 grama pilećih prsa
- jedna rajčica (oko 200 grama)
- list zelene salate
- 10g kiselog kupusa, ribanog
- 5g svinjske masti
Umak
- 30g kiselog vrhnja 12% m.m.
- žličica slatke mljevene paprike
- par kapi limuna
Kako napraviti ovaj kebab?
Izrada lepinje – oko 30 min

U posudu stavite sitno mljeveni kikiriki, mi smo ga samljeli ručno pomoću meljavice, možete koristiti i blender ili sjeckalicu, gledajte da dobijete sitno mljeveni prah kao sa slike.

Dodajte preostale sastojke, sitno ribani tvrdi sir, dva jaja, soda bikarbona, psyllium prah i kiselo vrhnje.

Pomiješajte dok ne dobijete finu smjesu, mi smo sir ribali na prugice, ako želite još bolju teksturu onda ga ribajte na mrvice.

Ostavite smjesu da odstoji pet minuta, zatim oblikujte u protvan i stavite u pećnicu na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Priprema mesa – oko 15 min

Izrežite pileća prsa na tanke prugice, začinite slatkom mljevenom paprikom i ispecite na svinjskoj masti. Narežite rajčicu, zelenu salatu i kupus kako bi bili spremni za punjenje.
Priprema umaka – oko 5min

Pomiješajte kiselo vrhnje, malu žličicu slatke mljevene paprike i nakapajte par kapi limuna.
Kebabarenje – postupak slaganja kebaba – oko 2min
- razrežite lepinju na pola, namažite gornji i donji dio umakom i posložite dio mesa
- stavite red rajčice, red kupusa, umak pa ponovno poslažite meso i ponovite redoslijed
- na vrh dodajte zelenu salatu, gornji dio lepinje i prelijte sredinu preostalim umakom
Količine za veliki i mali kebab
Razlika je u količini mesa, u veliki kebab stavljate 75 grama pilećih prsa, dok u mali 25 grama. Naravno, u manji kebab stavite nešto manje umaka, po vlastitoj procjeni da možete rasporediti na 6 komada.
Velikih kebaba imate 2 komada, a malih 6 komada – zamislite rođendansku proslavu gdje ljudima najavite da će biti kebaba za sve! 🙂
Nutritivna vrijednost
| Veliki kebab | Mali kebab |
|---|---|
| 1072.50 kcal | 394 kcal |
| 70.4g proteina | 23.6g proteina |
| 13g ugljikohidrata | 4.5g ugljikohidrata |
| 82.1g masti | 31.3g masti |
Gdje mogu kupiti sastojke?
Svi sastojci su manje više dostupni u tržnicama i dućanima, a Psyllium prah možete nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama zdrave hrane.
Koliko košta veliki, a koliko mali kebab?
Cijena velikog kebaba ispada oko 14 kuna, a malog 4.50kn temeljem okvirnih cijena sastojaka.
Bonus tip
Priprema ukupno traje 30 minuta, radite stvari paralelno; dok se lepinje peku u pećnici, pecite piletinu u tavi i režite povrće kojim ćete puniti kebab. Naša preporuka je ovo pojesti za ručak, pojedete li jedan veliki ili više malih, ovaj kebab prevladava proteinima i mastima te će vas držati sitima dulje vrijeme!
Ako vam se sviđa kebab kao ideja za ručak, onda preporučujemo da pogledate našu kategoriju sa svim receptima kako bi dobili ideje i za ostale obroke u danu!
This post is also available in: Engleski



