Postoje li namirnice s negativnim kalorijama?
 
            
            U moru informacija prosječnom se rekreativcu koji tek ulazi u svijet prilično teško snaći i manje više vjeruje u sve što pročita, a jako je teško pronaći relevantne izvore informacija. Jedna od većih gluposti koja postoji je vjerovanje da postoje namirnice na koje tijelo potroši toliko energije za probavu da na kraju završimo u minusu.
>> OVE INFORMACIJE MOŽETE PRONAĆI I NA Powerbuilding.hr FACEBOOK STRANICI <<
Primjerice, ako celer ima 20 kalorija, a tijelo na njegovu probavu potroši 21 kaloriju, onda smo u minusu 1 kaloriju i kao da ga nismo pojeli – možemo jesti beskonačno celera.
Namirnice s negativnim kalorijama
Odakle potiče ova priča? Hrana koju konzumiramo doista zahtjeva određenu energiju da bi se probavila i apsorbirala (termički efekt hrane). Ta količina energije nije konstantna i najviše ovisi o energetskoj vrijednosti obroka i makronutrijentskom sastavu. Što više energije obrok sadrži, to će biti veća energetska potreba za probavu istoga.

Termički efekt hrane
Kada se u obzir uzme da je za probavu i apsorpciju masti potrebno 3% energije koju sadrže unesene masti, za procesuiranje ugljikohidrata 5-10%, a za procesuiranje proteina 20-30% energije koja je unesena jasno je da ne postoje namirnice s nultim ili negativnim kalorijama. Kod klasične prehrane, za potrošnju od probave uzima se oko 10% svih unesenih kalorija.
Zaključak
Nadamo se da nakon ovog članka više nema onih koji i dalje misle da postoje namirnice s negativnim kalorijama već da sami trebaju stvoriti kalorijski deficit kroz smanjen unos hrane i fizičku aktivnost. Namirnice s negativnim kalorijama odlaze u povijest kao još jedan neutemeljen mit 🙂
 Hrvatski
Hrvatski


